donderdag 18 april
11°C
73 km

KAA Gent geschokt door racistische commentaren op jeugdfilmpje

Het was de voorbije dagen flink schrikken bij voetbalclub AA Gent. Afgelopen vrijdag postte de club een onschuldig Tiktok-filmpje van zingende jeugdspelertjes, maar dat bracht een stroom aan racistische reacties op gang. De club besloot uiteindelijk om de meer dan 200 racistische commentaren te verwijderen en de reacties uit te schakelen. AA Gent zal het incident ook melden bij de bevoegde instanties.

Een vrolijk Tiktok-filmpje met zingende zeven- en achtjarige jeugdspelertjes van AA Gent. Het plezier spat ervan af, maar de video wordt al snel overstelpt door racistische commentaren.Meer dan 200 racistische en haatdragende commentaren op een onschuldig Tiktok-filmpje, dat hadden ze bij AA Gent nog niet meegemaakt. Het kwam dan ook bijzonder hard aan bij de club, maar het is ook een moment om een duidelijke boodschap te sturen. 

Wim Beelaert KAA Gent Foundationt: "De belangrijkste les is dat we een statement maken dat die jongens deel uitmaken van de Gentse voetbalfamilie. Dat we dat filmpje dus niet verwijderen. We geven niet toe aan die haatreacties. En die haatreacties geven we geen platvorm, daarom zijn ze ook uitgeschakeld. Dat is het standpunt dat we allemaal samen hier binnen de club dragen.  

AA Gent nam ook meteen contact op met de ouders van jeugdspelertjes om hen te steunen en duidelijk te maken dat er bij de club geen plaats is voor racisme en discriminatie. 

Sven Vannerom trajectbegeleider/coördinator rekrutering KAA Gent: "We hebben ook gevraagd om het van de kinderen weg te houden. We gaan er ook vanuit dat heel weinig kinderen die reacties te zien hebben gekregen. Dat was voor ons ook het belangrijkste dat het weggehouden wordt van de kinderen. We zijn er ons natuurlijk wel van bewust dat social media een lopend vuurtje zijn. Ergens zullen bepaalde spelers het wel opgevangen hebebn, maar daar gaan we nu als club mee in dialoog gaan, met die ouders en spelers. Om het uit te leggen en te kaderen en ons standpunt duidelijk te maken".