zaterdag 10 december
2°C
4 km

Klimmer Hannes Van Duysen (17) na zijn wereldtitel: "Ik droom van Parijs 2024"

Twee weken geleden kroonde Hannes Van Duysen uit Vinderhoute zich tot wereldkampioen boulderen bij de jeugd. Boulderen is een discipline binnen het muurklimmen waarbij je zonder beveiliging een route moet afleggen. Hannes, die nog maar 17 is, is de eerste Belg die in die discipline wereldkampioen wordt. Wij gingen hem opzoeken tijdens een training in Gent. 

24 augustus 2021 blijft voor altijd een speciale datum voor Hannes Van Duysen. Die dag werd hij jeugdwereldkampioen boulderen. "Dat was heel speciaal" zegt Hannes. "Het was heel onverwacht. Ik stond tegenover zeer sterke tegenstanders, die ook bij de volwassenen al zeer goed presteren."

Belgische primeur
Hannes legt uit wat de discipline boulderen juist inhoudt: "Bij boulderen moet je veel korte routes afleggen, waarbij je enkel beveiliging hebt door de matten op de grond. De boulders zijn 4 à 5 meter hoog." Met zijn wereldtitel heeft Hannes een Belgische primeur te pakken. "Er zijn al verschillende landgenoten wereldkampioen geworden", zegt Hannes. "Maar dat was altijd in de discipline lead, dus ja ik ben de eerste bij boulder."

Dromen van Parijs 2024
Hannes is nog maar 17 jaar en doet al 10 jaar aan muurklimmen waarvan 5 jaar in competitie. Hij is nu volop aan het trainen voor de Europese jeugdcup in Portugal, maar Hannes droomt van meer: "Ik zou graag geselecteerd worden voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Dus daar ben ik nu volop voor aan het gaan."