dinsdag 9 maart
7°C
0 km

Kruisemse gaat voor wereldrecord

In een fitnesszaak in Sint-Martens-Latem is Adinda Vetsuypens zaterdagmorgen met zeer veel goesting begonnen aan haar wereldrecordpoging. Ze wil op een loopband aan één stuk door maar liefst 100 kilometer bij mekaar lopen.

Adinda Vetsuypens uit de Kruisemse deelgemeente Ouwegem is 38. Ze heeft twee kinderen en is leerkracht godsdienst en Nederlands.

Maar Adinda is ook ultraloopster. Ultralopers zijn atleten die hardlopen over afstanden groter dan een marathon. Vorig jaar won ze het Belgisch Kampioenschap ultralopen en verbeterde ze bovendien het Belgisch record. In 2019 was ze al Belgisch kampioen geworden op de 100 km, een afstand die ze aflegde in 9 uur en 2 minuten. In haar thuisgemeente Kruisem werd ze uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar.

Adinda Vetsuypens is ook de meter van ‘Keulen-Zingem. Elke zucht telt.’

Da’s een sportieve actie ten voordele van de strijd tegen mucoviscidose. Baanwielrenner Kenny De Ketele is peter van de actie. De Kruisemse loopster wil met haar recordpoging geld inzamelen voor de strijd tegen mucoviscidose. Maar ze wil tegelijk in tijden van corona een positieve boodschap van hoop meegeven, om er mee te helpen voor zorgen dat mensen niet bij de pakken blijven zitten.

Want sporten is belangrijk voor mensen met muco. Het vergroot hun weerstand en maakt hen fysiek en mentaal sterker. Hoe fitter de mucopatiënt is, hoe beter hij elke dag weer kan vechten om het slijm uit zijn of haar lijf te krijgen. 

‘Elke zucht telt en elke zucht wordt er eentje ter ere van de mucopatiënten’, zegt Adinda. ‘Mijn strijd zal immers slechts enkele uren duren, die van mucopatiënten is er helaas een die dagelijks gestreden moet worden.’