Kruisweg van Servaes in Afsnee

Vanaf morgen kan je in het kerkje van Afsnee een unieke tentoonstelling bezoeken. Voor het eerst zal daar de Kruisweg van Albert Servaes te zien zijn. Servaes was een Latemse kunstschilder die speciaal voor de kerk van Afsnee een Kruisweg van 14 staties schilderde. Maar de kunstwerken werden nooit in Afsnee vertoond. 56 jaar na de dood van Albert Servaes haalt z`n kleindochter Wien de Kruisweg naar Afsnee voor een bijzondere expositie.

Voor de allereerste keer zal de Kruisweg van Afsnee, van kunstschilder Albert Servaes, tentoon worden gesteld in de kerk waarvoor het kunstwerk oorspronkelijk was bedoeld, de Sint-Jan-Baptistekerk van Afsnee. Albert Servaes was een Latemse kunstschilder die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog naar Zwitserland vluchtte en er in ballingschap leefde. Hij kreeg in 1956 de opdracht van de toenmalige pastoor van Afsnee om een kruisweg te schilderen voor de kerk van het leidedorpje. Het gaat om veertien staties die het lijden van Christus voorstellen. Maar Albert Servaes maakte de kruisweg wel heel erg persoonlijk. De Kruisweg van Afsnee is dan ook een zeer rauw en somber kunstwerk met afbeeldingen die eerder schrik aanjagen. Figuren met demonische blikken die heel expliciet het lijden van Christus voorstellen. 

Wien Servaes, kleindochter van  Albert Servaes:  "Het duistere wat je ziet is typsich voor mijn grootvader, het duister roept het mysterie op en ons geloof zit vol mysteries en mijn grootvader voelde zich niet bekwaam om het mysterie bloot te leggen, de mens is daar volgens hem niet toe in staat en daarom is die kruisweg eigenlijk zo duister".

De Kruisweg van Afnee is hier voor het vijftig jarig bestaan van de culturele vereniging Cultuursmakers uit Sint-Denijs-Westrem. Je kan hem een maand lang bewonderen.