maandag 16 mei
27°C
33 km

Kurt Defrancq geeft kunstenaars op leeftijd een woon-en werkomgeving

In de Minardschouwburg in Gent is vandaag het Kurt Defrancq-Huis voorgesteld. Dat is een plek waar kunstenaars op leeftijd kunnen wonen en werken, hun hele leven lang. "Want een kunstenaar gaat niet met pensioen" klinkt het. 

Kunstenaars die op een bepaalde leeftijd zorg nodig hebben moeten vaak verhuizen naar een woonzorgcentrum, en dat is dikwijls ook het einde van hun kunstenaarsbestaan. Want in de meeste centra is geen plaats voor een atelier of podium. Acteur Kurt Defrancq wil daar iets aan veranderen met het Kurt Defrancq-Huis. Een plek waar de kunstenaar kan wonen, genieten van de zorg en kan werken, naar analogie met het Rosa Spier-Huis, een gelijkaardig initiatief in Nederland. 

WZC Leiehome 

Voor de realisatie van het Kurt Defrancq-Huis wordt samengewerkt met het WZC Leiehome in Baarle-Drongen. Daar plannen ze net een nieuwe vleugel, en 30 van de 60 assistentiewoningen zouden gereserveerd worden voor het Kurt Defrancq-Huis. De artistieke invulling zou gedaan worden in de Sint-Martinuskerk, de pastorie en de oude bibliotheek. Om die plannen te realiseren kan het Kurt Defrancq-Huis rekenen op de steun van het Fonds Géneret, een tak van de Koning Boudewijnstichting. Het is nu nog wachten op de goedkeuring van de stad Gent om de kerk te kunnen gebruiken. 

Meerdere plaatsen   

Kurt Defrancq is blij met de eerste stappen. Hij gelooft heel sterk in dit verhaal en hoopt op langere termijn meerdere locaties te kunnen gebruiken. Op naar een leven lang kunst!