woensdag 27 september
24°C
7 km

Laatste restauratiefase voor Lam Gods

De volledige restauratie van het Lam Gods komt weer een stapje dichterbij. Vanmorgen is de derde en laatste restauratiefase goedgekeurd.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA)  heeft vanmorgen het licht op groen gezet voor de derde en laatste restauratiefase van het Lam Gods. Die kost 1,5 miljoen euro en zal wellicht tot in het voorjaar van 2026 duren. Daarna zal het Lam Gods in al zijn pracht en praal te bewonderen zijn. Met de derde fase wordt ook de restauratie van de kathedraal en de bouw van het bezoekerscentrum afgerond. 

Precisiewerk

De laatste fase van de restauratie van het Lam Gods is, net als bij de eerste twee, een precisiewerkje. Internationale experten zullen de restauratie van dichtbij volgen en advies geven waar nodig. Het bovenste register van de binnenpanelen en de lijsten worden aangepakt. De restaurateurs halen eerst de extra verflagen van het werk en plaatsen er daarna een laagje vernis op. Ook de lijsten worden gerestaureerd. De laatste restauratiefase duurt wellicht ongeveer 3 jaar, afhankelijk van eventuele extra vondsten.