maandag 3 oktober
17°C
0 km

Landbouwers vragen meer ruimte

Tientallen boeren uit de Vlaamse Ardennen hebben vanmiddag actie gevoerd in Kluisbergen. Ze vragen meer ruimte om te ondernemen.

17 tractoren verzamelden vanmiddag in de Hotondstraat in Kluisbergen. Elke tractor kreeg een letter opgeplakt, samen vormden ze de boodschap #geefboerenruimte. De landbouwers maken zich zorgen. Door allerhande claims op grond en een problematische vergunningsverlening maakt de Vlaamse regering het voor boeren erg moeilijk om uit te breiden, zeggen ze.

"Vrezen voor onze toekomst"

"Wij boeren van de Vlaamse Ardennen, boeren in het mooiste landschap van Vlaanderen." zegt landbouwer Luc Reyntjes. "Het is een cocktail van heuvelachtige boskernen, met uitgestrekte kouterlandschappen op de flanken. Dit is een zegen, maar het zorgt tegelijk ook voor een aantal extra uitdagingen. Zo zijn er in de Vlaamse Ardennen veel bosuitbreidings- en andere natuurdoelstellingen en ook het PAS-dossier heeft een grote impact op de vergunningen in de streek." Ze maken zich dan ook grote zorgen over hun toekomst en die van toekomstige boeren.