Leerlingen halen 80kg afval uit de Leie in Deinze

Tientallen leerlingen van Leiepoort campus Sint-Hendrik in Deinze hebben deze namiddag vuil gevist uit de Leie. Vzw DOKano ruimt deze week samen met scholen de Leie op tussen Gent en Kortijk. Gewapend met grijpers, handschoenen en afvaltonnen gaan de leerlingen met de kano het water op. 

Via de rivieren komt plastic afval in de oceanen terecht. Met haar vuilvisacties wil vzw DOKano mensen daarvan bewuster maken. DOKano organiseert normaal workshops in Gent voor scholen in de buurt. Maar deze week doet de vzw een vijfstedentocht van Gent naar Kortrijk. De deelnemers varen een traject en kijken waar er vuilnis ligt. Dat wordt opgevist en gesorteerd in zakken. De boot die het beste sorteert wint een prijs. In Deinze is het enthousiasme groot. Er moeten kano's worden bijgehuurd. Ook de school, Leiepoort Sint-Hendrik, werkt met volle overgave mee. 

Koen Meirlaen, leerkracht Leiepoort campus Sint-Hendrik: "De school hoopt te bereiken dat de leerlingen sneller voor een herbruikbare fles kiezen. Leerlingen hebben die bij ons voor een prikje kunnen aankopen en kunnen die dan zes jaar lang gebruiken. Zodanig dat we ook onze afvalberg op school kunnen verkleinen".

De "catch of the day" was vandaag een volledige wc-bril. In totaal werd er 80kg afval uit het water gehaald.