zaterdag 25 maart
11°C
5 km

Lichtmis is pannenkoeken op de Leuvense stoof in Oosteeklo

Het is Marialichtmis en dan eet de Vlaming pannenkoeken voor een rijk en gelukkig jaar. In Oosteeklo bij Assenede bakt de heemkundige kring daarom traditioneel pannenkoeken op de Leuvense stoof. Door het grote succes van vorig jaar, hebben ze een tweede stoof moeten aankopen. Maar ook dit jaar was het aanschuiven geblazen.

Elk jaar bakt De Orde van de Smoutpot met Marialichtmis pannenkoeken op de Leuvense stoof. Wie een pannenkoek eet op deze hoogdag, gaat het jaar tegemoed met een extra portie geluk.

Daniel Cornelis - Orde van de Smoutpot: "Dat is een feest dat eeuwenoud is. Het is een drieledig feest: een feest van hoop, een feest van vriendschap en een feest van dankbaarheid. In deze tijden vind ik wel dat dat nodig is, dat dat blijft bestaan".

Vorig jaar had de Orde van de Smoutpot nog maar één Leuvense stoof, en moesten mensen meer dan een halfuur aanschuiven. De Orde kocht dit jaar een tweede stoof, maar ook nu moeten de klanten hun beurt afwachten. Want pannenkoeken bakken op een oude stoof, daar is geduld voor nodig.

Daniel Cornelis - Orde van de Smoutpot: "Dat is een kennis. Het is niet moeilijk, maar je moet het goed in de gaten houden. Die stoven branden rap uit. Je moet er regelmaitg kolen bij doen en toch in de gaten houden". 

De meeste mensen nemen hier de pannenkoeken mee naar huis om te delen met de familie.