zaterdag 3 december
3°C
0 km

Lochristi en Wachtebeke fusioneren

Het is officieel: Lochristi en Wachtebeke gaan fusioneren. Zo willen ze een verplichte fusie vermijden. Bovendien neemt Vlaanderen bij een vrijwillige fusie een groot deel van de schuldenlast over. De twee gemeentes geven zichzelf 4 jaar om de fusie voor te bereiden. Tegen 2025 ontstaat er zo een nieuwe gemeente met zo'n 31.000 inwoners.

Lochristi en Wachtebeke maakten elkaar al een tijdje het hof, maar vandaag is de verloving officieel. In het sierteeltmuseum van Zaffelare kondigden de twee burgemeester het vandaag aan. Ze hebben nochtans niet dezelfde politieke kleur. Wachtebeke heeft een rode burgemeester heeft, Lochristi een blauwe. ''Het klikt al vele jaren", zegt burgemeester Yves Deswaene van Lochristi. "We werken al samen op vlak van politie, brandweer, huisvuilophaling en op dit moment zijn onze mensen samen aan het werk in het vaccinatiecentrum aan het domein Puyenbroeck."

Verloving van vier jaar
De twee gemeentebesturen geven zichzelf 4 jaar om aan de fusie te werken. De komende gemeenteraadsverkiezingen in 2024 zullen dus extra spannend zijn. Deswaene: ''Het is natuurlijk een uitdaging, maar ik heb het gezegd met een uitdrukking van Pippi Langkous. 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.'''