maandag 2 oktober
25°C
7 km

Maak de Brugse Poort vochtvrij

Zo`n honderd gezinnen uit de wijk de Brugse Poort in Gent hebben dit jaar al hulp gekregen bij het aanpakken van vochtproblemen in hun huis. Ze kregen een gratis diagnose van een expert en advies op maat dank zij het project 'Brugse Poort vochtvrij'. Via een groepsaankoop werd de prijs om het vochtprobleem aan te pakken zo laag mogelijk gehouden.`Brugse Poort vochtvrij' is mogelijk dankzij het wijkbduget van de stad Gent. Waarbij buurtbewoners een bedrag kunnen spenderen aan sociale initiatieven in hun wijk.

In een huis vlakbij het Pierkespark in de Brugse Poort in Gent mogen de bewoners binnenkort opnieuw op hun twee oren slapen. Het opstijgend vocht onderaan de muren in de woning is aangepakt en opgelost. Maar vochtproblemen in de huizen in de Brugse Poort zijn een oud zeer. Tientallen gezinnen krijgen ermee te maken, maar weten vaak niet hoe ze het probleem moeten aanpakken. Het buurthuis Trafiek en de sociale organisatie Domus Mundi lanceerden daarom het project `Brugse Poort Vochtvrij`.

Koen Claes, Domus Mundi vzw: "De eerste stap is dat we altijd langs gaan bij de mensen, dus dat we samen met de mensen in de woning ter plekke kunnen kijken van wat is nu precies het vochtprobleem, wat zijn de oorzaken en hoe lossen we dat op. Dat is sowieso altijd de eerste stap, en nadien gaan we verder adviseren en begeleiden eventueel om te kijken welke aannemers dat er nodig zijn, hoe de werken moeten opgevolgd worden en tot aan het aanvragen van de premies als ze daar al voor in aanmerking komen.

Groepsaankoop
Het project `Brugse Poort vochtvrij` werd in mei in het leven geroepen en sindsdien klopten al meer dan 100 gezinnen uit de wijk aan bij de organisatie. Een onverhoopt succes, vinden ze hier. En dat heeft vooral veel te maken met het financiele voordeel dat er aan het project vasthangt. Via een groepsaankoop is de prijs die er moet betaald worden om het vochtprobleem aan te pakken veel lager en via begeleiding worden de gezinnen ook nog eens op weg gezet naar mogelijke subsidies.