Maldegem gaat de strijd aan tegen menstruatie-armoede

Maldegem bindt de strijd aan tegen menstruatie-armoede. De gemeente gaat daarom vanaf vandaag gratis maandverbanden aanbieden op twee middelbare scholen, het Instituut Zusters Maricolen en GO! Middenschool en Atheneum in Maldegem. Scholieren die de middelen niet hebben om menstruatieproducten te kopen, kunnen nu in de meisjestoiletten gratis maandverbanden halen. 

In de meisjestoiletten van het Instituut Zusters Maricolen in Maldegem hangt een gloednieuw kastje aan de muur. `t Zit propvol maandverbanden die voor alle meisjes op de school gratis te verkrijgen zijn. Maldegem wil op die manier menstruatie-armoede tegengaan. Want uit onderzoek blijkt dat 1 op de tien jonge vrouwen in Vlaanderen moeite heeft om menstruatieproducten te betalen.

Valerie Taeldeman (CD&V), schepen van Armoedebestrijding Maldegem: "Uit dat onderzoek blijkt ook dat bijna 11 procent van die meisjes al eens producten moest lenen bij vriendinnen, omdat ze geen geld bij zich hadden en de helft van de meisjes uit dat onderzoek gaat blijkbaar op zoek naar oplossingen en alternatieven en   moet improviseren omdat ze geen menstruatieproducten bij zich hebben wat natuurlijk leidt tot schaamte, angst en stress". 

Vanaf vandaag kunnen de leerlingen van het Instituut Zusters Maricolen, en de scholieren van GO! Middenschool en Atheneum in Maldegem gratis maandverbanden komen halen. En daar zijn ze hier op school erg blij mee, want de problematiek van menstruatie-armoede speelt ook hier. 

Nele Verbeke, Instituut Zusters Maricolen Maldegem: "Wij merken toch wel dat sommige leerlingen thuisblijven of zelfs twee daagjes thuisblijven in de periode van de maand en ook dat leerlingen regelmatig eens naar het secretariaat komen omdat ze niets bij hebben als ze hun menstruatie hebben, dus wij zijn heel blij dat de gemeente ons daarin wil ondersteunen dat zij dat aanbieden in de scholen van Maldegem".