Manitoba Monument onthuld in Brakel

In Brakel is het Manitoba Monument onthuld, waarmee de gemeente de inwoners eert die meer dan honderd jaar geleden wegtrokken uit de streek.

Boeren zochten honderd jaar geleden betere oorden op in Canada. Eind de 19de eeuw heerste er in deze contreien grote armoede en hongersnood. Het begon met Francies De Schouwer, vertelt Ludwig De Temmerman van de Culturele Raad Brakel. "Francies De Schouwer is in 1888 naar Canada getrokken, samen met een schoonbroer en een buurman. De drie mannen zijn daar begonnen met ontginnen van bossen om een landbouwbedrijf op te richten."

150 emigranten
Als ze binnen drie jaar erin slaagden 65 hectare te ontginnen, kregen ze het land cadeau van de staat. "Hij is dan beginnen brieven te schrijven om mensen naar Canada te lokken. Dat is hem gelukt. In feite is hij de man die 150 mensen naar Canada gebracht heeft om daar een nieuw leven op te bouwen," aldus De Temmerman.

 

Grote handen
Hun harde werk in Canada heeft geloond, veel boeren uit de Vlaamse Ardennen konden daar een succesvol bedrijf oprichten. Met het nieuwe monument eert de gemeente de inwoners die meer dan honderd jaar geleden wegtrokken uit de streek. De grote handen op het monument symboliseren het harde werk. Het monument moet een plek worden waar Canadese afstammelingen van de emigranten een tastbare herinnering hebben aan hun voorouders.