donderdag 28 september
19°C
0 km

Marc Van Ranst blust symbolisch brandje

Professor Marc Van Ranst was vandaag even brandweerman. Bij de PAULO brandweeropleiding in Gent kwam de viroloog een brandoefening uitvoeren.

Het ging om een symbolische actie om aan te tonen dat de hele wereld snel gevaccineerd moet worden. 'Door kleine, lokale brandjes te blussen gaan we het virus niet verslaan. Pas als we wereldwijd ingrijpen, kunnen we het coronavirus uitdoven', zegt Van Ranst.

Marc Van Ranst - viroloog : "Wel hiermee wil men symboliseren hoe moeilijk het is om een pandemie onder controle te krijgen wanneer men niet overal tegelijk blust. Eigenlijk zou je hier beneden en boven moeten blussen. Zowel het reservoir, waar nieuwe varianten kunnen uitkomen, dat is op dit moment vaak in ontwikkelingslanden waar men minder gevaccineerd is. Wat we te weinig appreciëren is dat de vaccinatiecampagne de grootste campagne is die we ooit hebben opgezet wereldwijd. Op dit moment zijn er 10 miljard vaccins gegeven, wat betekent dat 60 procent van de wereldbevolking gevaccineerd is, of althans een dosis heeft gekregen. Maar in ontwikkelingslanden is dat nog geen 10 procent en dat verschil is heel groot".

De actie was een organisatie van We Social Movements. 

Mia Vandenberghe - We Social Movements: "Op die manier tonen we aan de Europese Commissie en aan de Belgische regering dat mensen erachter staan en dat er veel meer gedaan wordt om die pandemie te gaan bestrijden. Dus op www.noprofitonpandemic.eu/nl daar kan je je handtekening achterlaten en dat is wel heel belangrijk in deze".