Meer longontstekingen dan anders in het UZ Gent

Het griepvirus zorgt naast het coronavirus en RSV momenteel voor heel wat zieke mensen. Dat merken ze ook in het UZ in Gent waar heel wat bedden zijn ingenomen. Volgens professor Eva Van Braeckel zorgt het  griepvirus dat momenteel circuleert ook voor meer longontstekingen. En dat komt omdat we momenteel met twee verschillende griepvirussen te maken hebben, zegt de professor. Reden tot paniek is er niet maar je laten vaccineren tegen griep, zeker voor mensen met onderliggende aandoeningen, is aangewezen.

Dat het tijdens de winterperiode drukker is in de ziekenhuizen door onder andere griep en sinds enkele jaren ook het coronavirus is niet nieuw. Wat er echter wel anders is dan andere jaren is het toenemend aantal longontstekingen ten gevolge van griep.

Eva Van Braeckel - professor longziekten UZ Gent : "Het klopt dat het griep en longontstekingen vaak hand in hand gaan. Dat is altijd al zo geweest. Wat er nu wel opvalt dat er nu wel 2 soorten griep tegelijk circuleren. De influenza A en B samen met heel wat andere virussen. Naast het coronavirus ook het RVS en nog een aantal andere virussen die luchtweginfecties kunnen geven. Die komen nu dit jaar toevallig op hetzelfde moment voor en veel van die infecties hebben als complicatie, een bacteriële longontsteking dat er kan bovenop komen".

Er is echter geen reden tot paniek , maar extra waakzaam zijn kan geen kwaad. Het is heel belangrijk om als je ziek bent contacten te vermijden, en een mondmasker te dragen als je in het openbaar wil gaan begeven.  Het tweede wat je kan doen, is je als risicopatiënt je laten vaccineren. Niet alleen tegen het coronavirus maar ook zeker tegen de griep.