Merelbeke veroordeeld voor boerkinverbod

De gemeente Merelbeke moet een schadevergoeding van 1300 euro betalen aan een vrouw die niet in boerkini mocht zwemmen. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist. De feiten dateren al van 2016.

De vrouw kreeg na het verlaten van de kleedhokjes van zwembad Ter Wallen te horen dat haar boerkini niet in overeenstemming was met het reglement van het zwembad. Ze moest zich weer aankleden en kreeg haar inkomgeld terug. Ze diende klacht in, waarna de rechtbank in eerste aanleg in 2018 in haar voordeel besliste. Merelbeke ging in beroep, maar het hof verklaarde dat vandaag ongegrond.

De gemeente lijkt niet van plan om zich bij dat arrest neer te leggen zegt schepen van Sport Egbert Lachaert (OpenVld) : “Ondertussen hebben we het reglement wel aangepast. We verwijzen niet meer naar boerkini als verboden, maar we willen wel dat mensen degelijk gekleed zijn als ze in ons zwembad komen. Aansluitende kledij kan, zeer zedig, onafhankelijk van jouw religie. We hebben het reglement aangepast in het verleden, waar we wel moeite mee hebben is de schadevergoeding waartoe ons bestuur veroordeeld is. En dat gaat we onderzoeken, of we dat nog kunnen aanvechten”