maandag 2 oktober
25°C
27 km

Minderjarigen opgesloten in cel: "Geen enkele aanwijzing dat politie niet correct heeft gehandeld"

Op sociale media is veel ophef ontstaan nadat vrijdagnacht 15 Gentse jongeren werden opgesloten in een politiecel. Het parket heeft de feiten onderzocht en zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de politie niet correct heeft gehandeld.

Vrijdagavond werd de politie om iets voor elf naar de Korenlei geroepen voor een diefstal met geweld. Volgens een getuige hadden 15 jongeren zich rond een 17-jarig meisje en een 18-jarige jongen verzameld. De twee werden geschopt en bestolen. De jongen liep onder meer een hoofdwonde op. Daarna vluchtte de groep weg. In hun zoektocht naar de daders arresteerde de politie na een achtervolging 3 jongeren in de Zwarte Zustersstraat. Even verderop werden nog 12 jongeren meegenomen naar het commissariaat voor verhoor.

"Werden te laat ingelicht"

Eén van de ouders van de minderjarigen postte op facebook dat hij pas rond 4 uur 's nachts werd ingelicht. Het parket weerlegt dat: "Vrijwel onmiddellijk heeft PZ Gent het nodige gedaan om de ouders van de minderjarigen te verwittigen. De eerste contactnames gebeuren al vanaf 00u09. Dit is slechts 1 uur na de feiten. Wat betreft de minderjarige van de facebookpost: de politie heeft om 00u39 de ouder gebeld. Evenwel werd niet opgenomen. De politie kwam op voicemail terecht en heeft een bericht ingesproken met contactgegevens. Om 4u11 heeft de ouder van de minderjarige dan contact opgenomen met de politie."

Onderzoek loopt

Alle verdachten, 10 minderjarigen en 5 meerderjarigen, werden verhoord en het parket van Oost-Vlaanderen werd verwittigd. Voor de minderjarigen werd contact opgenomen met de jeugdparketten van de woonplaatsen van de jongeren. Na verhoor mochten alle jongeren beschikken. De verschillende parketten onderzoeken nu of ze iets met de feiten te maken hebben. Het parket besluit dat de politie geen fouten heeft gemaakt: "Op basis van de gegevens uit het dossier zijn er geen aanwijzingen dat de politie niet correct zou gehandeld hebben." Volgens alvast één ouder kwam zijn zoon getraumatiseerd buiten. Enkele ouders zijn dan ook van plan een klacht in te dienen bij het comité P.