donderdag 11 augustus
31°C
0 km

Minister Diependaele trotseert brand

Het is vandaag Dag van de Brandweer. Om de ‘helden van het vuur’ in de kijker te zetten, bezoekt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele de brandweeropleiding PAULO in Gent. Hij neemt er deel aan een brandsimulatie om de aandacht te vestigen op een goede brandpreventie.

Hoe kan je jezelf en je huis het best wapenen tegen brand? Meer nog dan het vuur maakt de verstikkende rook veel slachtoffers. Een rookmelder zorgt ervoor dat je op tijd wakker wordt. Sinds 1 januari 2020 is een rookmelder verplicht in alle huizen en uit controles blijkt dat alsmaar meer Vlamingen (83%) zo’n melder in huis halen.

Minister moet ontsnappen uit ‘koude woning’
Om de impact van rook te kunnen inschatten, werd minister Diependaele opgesloten in een ‘koude woning’. Die werd gecontroleerd in brand gestoken en de minister moest zo snel mogelijk de uitweg zoeken. Hij riep achteraf nogmaals op een rookmelder te kopen én die ook effectief op te hangen: "Wanneer je de rookmelder niet installeert, heeft die geen nut. Rook stijgt, dus is het belangrijk om die in de hoogte te installeren.”