Misha

In cinema Studio Skoop is vrijdagavond Misha in première gegaan. Misha is een documentaire over de 73-jarige Michail Bezverkhni, een Gentse violist van Russische origine.

Bezverkhni is een topmuzikant, hij won in 1976 de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Terug in Moskou legde de KGB hem 14 jaar huisarrest op. In 1990 emigreerde hij naar België.

Sindsdien is hij aan de slag als straatmuzikant. Wie vaak in Gent komt, heeft hem ongetwijfeld horen spelen onder de Stadshal, op de Korenmarkt of voor het stadhuis. Bezverkhni liet zich de afgelopen jaren vooral opmerken door zijn eenmansactie om de Sint-Annakerk te redden van de verkoop aan Delhaize. Maandenlang speelde hij elke dag op hetzelfde tijdstip op de trappen voor de kerk.

De Gentse regisseur Paul De Roo geraakte een paar jaar geleden bijzonder geboeid door de figuur van Bezverkhni. Samen met cameraman Lou Demeyere volgde hij de violist lange tijd op de voet.

De film Misha is een portret van een topmuzikant die ogenschijnlijk is afgegleden naar de zelfkant van de maatschappij. Maar zijn keuze om als sjofele straatmuzikant zijn muziek te laten horen is een bewuste keuze. Bezverkhni wil niet meer op grote podia staan, maar speelt liever in cafés, in kerken of op straat. Hij verwerpt bewust het succes en het geld.