vrijdag 31 maart
11°C
1 km

Monumentenwachters dalen af van de Sint-Michielskerk

Vanmorgen hebben twee provinciale monumentenwachters de toren van de Sint-Michielskerk in Gent gecontroleerd. Enkele dagen geleden waren daar stukjes steen naar beneden gekomen. Vandaar de inspectie

Passanten wisten niet wat ze zagen. Twee provinciale monumentenwachters kwamen van boven naar beneden via een touw. Onderweg hadden ze de toren van de Sint-Michielskerk grondig geinspecteerd. Want dat is nodig. De kerk is gebouwd met zandhoudende kalksteen en die heeft last van regen en wind.

Vaststellingen

Grote gebreken zijn er vanmorgen niet vastgesteld. Alleen de normale aftakeling door de weerstomstandigheden was duidelijk. Dat zijn loszittende voegen of stukjes kalksteen. Die zijn vandaag opgekuist zodat de belangrijkste kant, de westkant, weer veilig is.

Nog vaak gebruikt

De Sint-Michielskerk is nog altijd de parochiekerk voor heelwat centrumbewoners. De kerk doet ook dienst voor begrafenissen, doopplechtigheden en vieringen voor de Slovaakse gemeenschap. Daarnaast wordt ze ook gebruikt voor concerten en is ze de bewaarplaats van enkele culturele topstukken en religieus erfgoed. De kerk wordt dan ook druk bezocht door toeristen.