woensdag 18 mei
26°C
0 km

Motivatiepsycholoog: "Vaccinatie moet gemotiveerd worden"

Volgens motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) is het belangrijk dat vaccinatie tegen het coronavirus goed gemotiveerd wordt. Zo vermijd je dat mensen wantrouwen gaan ontwikkelen tegenover het vaccin als er eens iets fout loopt, zegt hij. Hij pleit er dan ook voor om in de federale taskforce vaccinatie een gedragswetenschapper op te nemen.

Vansteenkiste maakt deel uit van de expertengroep Corona & Psychologie, die 17 psychologen van verschillende universiteiten in ons land verenigt. De groep onderzoekt hoe gemotiveerd de bevolking is om zich aan de coronamaatregelen te houden. Nu de vaccinaties in ons land zijn begonnen, willen ze de vaccinatiebereidheid onderzoeken. Wie wil deelnemen aan het onderzoek van de expertengroep kan terecht op: http://motivationbarometer.info/Nederlands

73 procent wil vaccin

Uit de laatste peiling blijkt dat ongeveer 73 procent van de Belgen zich wil laten vaccineren. Volgens Vansteenkiste is dat geen definitief resultaat en daarom is het belangrijk dat de motivatie om je te laten vaccineren hoog gehouden wordt. "Er zou nog steeds wantrouwen kunnen groeien" zegt Vansteenkiste. "Er kunnen logistieke problemen ontstaan of het vaccin kan een effect hebben waarop niet is geanticipeerd."

"Onbegrijpelijk"

De gedragswetenschappers vinden het dan ook onbegrijpelijk dat ze geen enkele vertegenwoordiger hebben in de federale taskforce vaccinatie.