donderdag 28 september
19°C
0 km

Mysterie van de flessenpost in Maldegem nog altijd niet ontrafeld

Maldegem is al maandenlang in de ban van het mysterie van de flessenpost. In de sokkel van een standbeeld in het Sint-Annapark zat een 200 jaar oude fles, met boodschap. Vandaag is de fles dan eindelijk geopend, om het briefje te kunnen lezen. Alleen is de uitkomst niet helemaal wat ze daar gehoopt hadden. Het briefje moet naar een gespecialiseerde restaurateur om te kunnen lezen.

Een van de standbeelden in het Sint-Annapark in Maldegem moest worden erestaureerd en is daarom weggehaald, en zo vonden medewerkers van de gemeente een oude fles, met een briefje in. Maar wat er op het briefje staat, is al maanden een mysterie.

Tussen 1880 en 1900
Het gaat om een champagnefles van zo'n 200 jaar oud. Dat kunnen archeologen afleiden uit de vorm van het glas. "Die specifieke vormgeving van de rand, dat is iets typisch voor na het jaar 1880", vertelt archeoloog Maxime Poulain. "Dus komen we op een datering van 1880 tot 1914. Maar als we dan ook rekening houden met de context. Die fles is gevonden in een sokkel van een beeld, een beeld dat duidelijk 19de eeuws is. Daarmee komen we op een vrij scherpe datering van 1880 tot 1900."

De enige manier om de flessenpost exact te dateren, is hopen dat er een datum op het briefje staat. Maar ook de inhoud van de tekst doet Maldegemnaars speculeren.

Improviseren
Vandaag opent glazenier Laurent uit Deinze de fles, heel zorgvuldig. Maar makkelijk is dat niet. "Ik heb dat al eerder gedaan, bij flessen die leeg zijn," vertelt Laurent Van Der Cruyssen. "Ik moet de fles droog open zagen, dat is wel wat meer improviseren dan gewoonlijk."

Gesloten enveloppe
De archeoloog haalde een gesloten enveloppe uit de fles. Het lezen van de brief is dus nog niet voor meteen, want het papier is heel fragiel en moet daarom eerst naar een restaurateur in Gent. Vrijdag horen we wellicht eindelijk wat er op de brief geschreven staat.

's Werelds oudste
Het gaat misschien wel om de oudste flessenpost ter wereld. De oudste tot nu toe dateert van 1886 en werd in Duitsland gevonden. Eens de boodschap onthuld is, zal het gemeentebestuur van Maldegem bekijken wat er met de flessenpost zal gebeuren en waar het een plekje krijgt in de gemeente.