N-VA trekt de stekker uit de meerderheid in Maldegem

Een politieke bom in Maldegem. Het bestuur van N-VA trekt zich terug uit de meerderheid en gaat samen met CD&V en Groen een nieuwe coalitie vormen. Open Vld, de partij van burgemeester Bart Van Hulle en De Merlaan verdwijnen naar de oppositie.

“Een mes in de rug”, dat is de eerste reactie van Open Vld Maldegem op het nieuws dat N-VA zich terugtrekt. Het partijbestuur heeft deze zet naar eigen zeggen niet zien aankomen. Bij N-VA klinkt het anders. “De stijl van Open Vld en De Merlaan is helemaal niet onze stijl” zegt de voorzitter van N-VA, Cédric De Smet. De partij hekelt het gebrek aan inspraak en transparantie. De Maldegemnaars verdienen beter vinden ze bij N-VA, “genoeg is genoeg”.

Politiek kerkhof

Volgens N-VA hebben zowel Open Vld als De Merlaan een politiek kerkhof gecreëerd in Maldegem. Burgemeester Bart Van Hulle zegt “geen spijt” te hebben van zijn daden als burgemeester, maar geeft toe dat hij misschien een beetje te weinig “people manager” was. Hoedanook, zijn job als burgemeester is hij kwijt.

Nieuwe coalitie

N-VA is niet lang bij de pakken blijven zitten. Er kwam toenadering tot CD&V en Groen om een nieuwe, krappe meerderheid te vormen. Die zou 14 van de 27 zetels hebben. CD&V komt zo terug in de meerderheid in Maldegem, een plaats die ze voor de laatste verkiezingen meer dan 50 jaar ingenomen hebben.