Na negen jaar restauratie: Gentse Boekentoren schittert weer

Negen jaar. Zo lang bleef de Gentse Boekentoren gesloten voor restauratie. Maar nu zijn de werken eindelijk afgerond, en kunnen de deuren weer open.

De renovatie van de hoogste toren van de stad Gent startte al in het voorjaar van 2012. Toen werd het nieuwe ondergronds depot gebouwd. Een veilige plek voor alle kostbare boeken die in de toren bewaard worden.

Zoals Henry Van de Velde het gewild heeft
In 2016 stond het hele gebouw in de steigers, om de buitenkant aan te pakken. Sinds vorig jaar werd ook binnenin alles is tot in detail gerestaureerd. De oorspronkelijke parket is gered en de Belvedère is nog toegankelijker gemaakt met een extra trap en lift. De Boekentoren schittert weer, helemaal zoals Henry Van de Velde het ooit ontworpen heeft.

Wat vertraging
De werken hebben wat vertraging opgelopen door corona, maar nu is alles af. Klaar om de deuren te openen voor het grote verdiep. En laat de Belvedère, het hoogste punt van de stad, nu ook de uitgelezen plek zijn om Open Monumentendag voor te stellen. Het oorspronkelijke meubilair is er voor de gelegenheid zelfs teruggeplaatst. Tafels van Henry Van de Velde en stoelen van Arne Jacobsen.

Open Monumentendag
Zondag 12 september is Open Monumentendag, met ook de Boekentoren als een van de te bezoeken locaties. Alleen, als je nu nog graag wil reserveren voor de rondleiding, dan ben je hopeloos te laat. Alle plekjes zijn volzet. Gelukkig kan je ook na Open Monumentendag de Boekentoren blijven bezoeken.