dinsdag 5 maart
10°C
162 km

Na sluitingstijd alle lichten uit in Oudenaarde

In Oudenaarde heeft gemeenteraadslid André Van Steenbrugge (Vooruit) een voorstel ingediend om de verlichting van winkels te doven na negen uur 's avonds. Een voorstel naar analogie met een voorstel dat hij eerder in 2005 al indiende, maar het toen niet gehaald heeft.

In 2005 opperde gemeenteraardslid André Van Steenbrugge om de verlichting op de openbare gebouwen te doven na negen uur 's avonds. Dezelfde regel stelt Van Steenbrugge nu voor voor de winkels. Hij wil dat het winkelpersoneel de lichten dooft na sluitingstijd. Van Steenbrugge wil dat Oudenaarde een voorbeeld stelt en niet wacht tot de federale of Europese overheid het doven oplegt.

Weggelachen
Van Steenbruggesvoorstel werd in 2005 nog weggelachen. Maar vandaag is het, met de hoge energieprijzen, bittere ernst. Oudenaarde moet volgens Van Steenbrugge onmiddellijk handelen.  "Als je nu ziet wat er in het buitenland al gebeurt, daar wacht men niet."

Stad werkt eraan
Burgemeester De Meulemeester (Open Vld) zegt dat het een belangrijk aandachtspunt is, volgens hem is de stad er nu al mee bezig. "Het is zo dat wij onze diensten milieu, duurzaamheid, patrimonium vorige maand opdracht gegeven hebben om te kijken, zeker naar het najaar toe, wat kan er allemaal bespaard worden naar energie toe," aldus De Meulemeester

Volgens de burgemeester heeft de stad al veel inspanningen gedaan om energie te besparen en  gaat men dus nu verder onderzoeken hoe het voor de openbare gebouwen nog beter kan. Hoe men de lichten van bijvoorbeeld een winkelvitrine verplicht kan laten doven moet nog onderzocht worden.