zondag 25 september
16°C
2 km

Nieuw bouwconcept: sneller en milieuvriendelijker bouwen

Snel en milieuvriendelijk een woning bouwen. Daar houden onderzoekers op de Technologiecampus van de KU Leuven in Gent zich de komende weken mee bezig. Ze bouwen er een rijwoning die bestaat uit grote modules en herbruikbare materialen. 

Op de Technologiecampus van KU Leuven in Gent wordt er volop gebouwd. Het doel is om tegen eind februari een volledige rijwoning klaar te hebben. Ze bouwen hier niet op de traditionele manier, maar wel volgens een nieuw bouwconcept.

Legoblokjes
"De woning is opgevat als een reeks modules die samengesteld worden en die als legoblokjes op de werf op en naast elkaar gestapeld worden", vertelt Alexis Versele, architect aan de Technologiecampus Gent - KU Leuven. "We hebben dus een trapkoker die op het gelijkvloers uit één module bestaat en een tweede module die er gewoon bovenop gezet wordt, eigenlijk als twee legoblokjes."

Beter voor het milieu
Sneller bouwen dus, maar ook milieuvriendelijker. "De voordelen van deze manier van bouwen zijn energiezuinigheid tijdens de gebruiksfase en tijdens de productiefase", gaat Versele verder. "De woning wordt ook heel snel opgebouwd omwille van het industriële karakter van de componenten en het kan ook gedomonteerd worden op het einde van de levenscyclus en hergebruikt. De CO2-uitstoot is heel beperkt, zowel tijdens de gebruiksfase als tijdens de productiefase."