zaterdag 15 juni
18°C
1 km

Nieuw kader voor uitbetalingen in amateurvoetbal

Voetbal Vlaanderen heeft een nieuw financieel kader bekendgemaakt voor de amateurclubs. Daarmee wil het de betalingen in het zwart de wereld uit helpen. Meer transparantie door middel van elektronische betalingen, en een vergoedingsplafond zijn de belangrijkste speerpunten van dit plan dat vanaf 1 juli van dit jaar in werking treedt. Wij legden vandaag ons oor te luisteren bij enkele clubs uit onze regio.

Een vergoedingsplafond van 4500 euro per seizoen, dat is de meest opvallende regel uit het nieuw financieel kader dat Voetbal Vlaanderen vandaag lanceert. Wanneer een voetballer meer verdient, dan moeten er sociale lasten betaald worden. De betalingen moeten ook transparant gebeuren: niet meer cash én via de rekening van de club. Een poging om de grote hoeveelheden zwart geld uit het amateurvoetbal te weren en om meer te investeren in in jeugdwerking en infrastructuur. Bij FC Latem zijn ze tevreden met de duidelijke regels.

Bart Vandesompele, ondervoorzitter FC Latem: "Bij FC Latem hebben we al jaren geleden de beslissing genomen om de regels strikt te gaan toepassen. We zijn daarbij niet altijd gevolgd door ploegen uit onze reeks. Dat heeft ook zijn sportieve consequenties gehad. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een degradatie gehad van eerste naar tweede provinciale. Het heeft dus zijn impact op het sportieve beleid. Er zijn spelers die niet bereid zijn om in het verhaal FC Latem mee te stappen omdat zij ergens anders meer kunnen verdienen".

Een gelijkaardig verhaal kregen we ook bij Zomergem en Bassevelde te horen die momenteel onderaan de rankings bengelen. Een paar jaar geleden was dat nog helemaal anders. In 2013 speelden zij zelfs een topmatch tegen elkaar. Maar nu zetten zij in op een correcte betaling en dat heeft vandaag zijn invloed op de sportieve prestaties. Nu iedereen het financieel kader moet volgen, zal er weer met gelijke wapens gestreden worden. Clubs die het kader niet volgen lopen vroeg of laat tegen de lamp.