Nieuw nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen in Oostakker

Als alles volgens plan verloopt zal Gent in samenwerking met de Vlaamse overheid een nieuw nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen openen langs de Eikstraat in Oostakker. Dat zijn de stad en Vlaanderen overeengekomen. In het najaar zal er gestart worden met de voorbereidende werken. De eerste vluchtelingen zouden er dan vanaf 2023 onderdak vinden. In totaal gaat het over 200 units, goed voor 600 vluchtelingen.

Tussen VZW de Kromme en  de huizen in de eikstraat aanpalend aan de Gentstraat, staat nu nog maïs. Maar in het najaar komt op die gronden een nieuw nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen. 

Mathias De Clercq (Open Vld) – burgemeester Gent: "Het is zo dat begin volgend jaar komt er een nooddorp voor vluchtelingen met 200 woonunits goed voor 600 mensen op de vlucht. Dat is een structurele duurzame opvang. Dat is ook nodig want de situatie in Oekraïne blijft heel onzeker. Want we merken ook dat er een uitstroom is van mensen die eerder via plek vrij zijn opgevangen bij Gentse gezinnen, gast gezinnen".

Extra opvang

Het nooddorp komt bovenop de reeds bestaande opvang aan HO Gent en het systeem van opvang gezinnen.

Mathias De Clercq (Open Vld) – burgemeester Gent: "De voorbereidende werken zullen dit najaar, binnenkort beginnen. We gaan ook een infomoment organiseren zodoende dat we voor de buurt en de bewoners rondom ook goed informeren. Ik vind het belangrijk, Gent en de Gentenaars hebben zich van bij het begin heel solidair opgesteld en nu nemen we een nieuwe horde".