zaterdag 15 juni
18°C
13 km

Nieuwe invulling voor bekend art-decogebouw

Het is precies 90 jaar geleden dat de redactie en drukkerij van Dagblad Vooruit zijn intrek nam in het mooie art-decogebouw in de Sint-Pietersnieuwstraat. Het pand werd vorig jaar volledig gerenoveerd en is nu een ontmoetingsplek van het bedrijf Upgrade Estate.

Een indrukwekkende voorgevel, met grote trappen en een lichtreclame die herinnert aan het verleden als krantenredactie. Het gebouw in de Sint-Pietersnieuwstraat is één van de bekendste art-decogebouwen in Gent. Na de verhuis van de krant De Morgen werd het gebouw beschermd en vond cultuurhuis Backstage er zijn onderkomen.

Sinds 2011 in handen van Upgrade Estate
Upgrade Estate heeft het pand gerestaureerd met hulp van architectenbureau a154. Aan de achterzijde is er plek voor 104 studenten en de voorzijde is omgedoopt tot Upgrade Academy. Een ontmoetingsplek voor huurders, investeerders, levaranciers en medewerkers van het bedrijf. Die kunnen er samenkomen tijdens lezingen of workshops.

Virtuele tour
Wie benieuwd is hoe het gebouw er na al die jaren uitziet, kan een virtuele tour doen. Die bevat ook filmpjes met getuigenissen van oud-werknemers van Dagblad Vooruit zoals oud-burgemeester Daniël Termont en gewezen provinciegourneur Herman Balthazar.