zaterdag 20 april
10°C
1 km

North Sea Port blikt tevreden terug op 2022

North Sea Port, de fusiehaven van Gent, Terneuzen en Vlissingen, heeft er een recordjaar opzitten op vlak van goederenoverslag. De haven verloor vorig jaar wel zijn belangrijkste handelspartner Rusland, maar toch kan North Sea Port tevreden terugblikken. De fusiehaven bestaat intussen 5 jaar en in die tijd is North Sea Port uitgegroeid tot een Europese tophaven. Al is er wel nog ruimte voor verbetering.

Vijf jaar geleden fuseerden de haven van Gent, Terneuzen en Vlissingen tot een groot havengebied dat de naam North Sea Port kreeg. Het doel was om samen sterker te staan en uit te groeien tot een Europese tophaven. 2022 was een recordjaar voor de fusiehaven en dat komt ondermeer door de situatie tussen Rusland en Oekraine.

Daan Schalck - CEO North Sea Port : "Ik denk dat onze industrie in North Sea Port het heel goed is blijven doen en dat we daardoor ook recordcijfers gehaald hebben. Een tweede fenomeen dat we gezien hebben is dat door de oorlog tussen Rusland en Oekraine een aantal bedrijven extra voorraden zijn gaan aanleggen en dat heeft bij ons voor extra volumes gezorgd en dus uiteindelijk voor 7 procent groei vorig jaar en een recordvolume van 73,6 miljoen ton zeevaart".

Extra jobs 

Door de oorlog is Rusland niet langer de belangrijkste handelspartner voor North Sea Port. De Verenigde Staten staan nu op nummer één. Ook met Brazilië, Australië en Canada is de handel serieus toegenomen. En dat zorgt natuurlijk ook voor meer werk. De afgelopen 5 jaar zijn er 7000 jobs bijgekomen in de haven. Dat overtreft onze verwachtingen, zegt Daan Schalck, maar het hadden er nog meer kunnen zijn. North Sea Port wil nu blijven groeien en zal de komende jaren dan ook nog enkele grote grensoverschrijdende projecten realiseren, zoals de uitbouw van een waterstofnetwerk en de spoorinfrastructuur langs het kanaal Gent-Terneuzen verbeteren.