North Sea Port wil coronaverlies in 2022 wegwerken

Het gaat (weer) goed met North Sea Port. De fusiehaven van Gent, Terneuzen en Vlissingen maakte het voorbije jaar al een groot deel van het coronaverlies goed en de verwachting is dat er dit jaar een volledig herstel komt. 

2022 moet het jaar worden waarin North Sea Port het coronaverlies, vooral geleden in 2020, volledig kan wegwerken. Met 68,9 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart maakte de fusiehaven vorig jaar 9% goed ten opzichte van het coronajaar 2020. Daarmee zit North Sea Port nog maar 4% onder het recordjaar 2019.

Bulkhaven
Droge bulk , zoals bouwmaterialen, granen, steenkool, ijzererts en schroot, nam ook vorig jaar meer dan de helft van de goederenoverslag via zeevaart in. Er is wat betreft droge bulk zelfs sprake van een stijging ten opzichte van 2019. Verder bestaat die goederenoverslag vooral uit vloeibare bulk, zoals plantaardige oliën en chemische producten, en breakbulk, zoals cellulose, staal en bananen.

Rusland
De belangrijkste handelspartners van North Sea Port blijven Rusland, Brazilië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Zweden. Europa is goed voor 61% van de handel, Zuid-Amerika 17%, Noord-Amerika 12%, Afrika 5%, Azië 3% en Oceanië 2%.

Al volledig herstel bij binnenvaart
Wat betreft de overslag via binnenvaart, is er met bijna 60 miljoen zelfs al sprake van een volledig herstel. De overslag via zeevaart en die via binnenvaart samen opgeteld, registreert North Sea Port in 2021 een totale overslag van 128,6 miljoen ton tegenover 118,3 miljoen ton in 2020. Ruim 10 miljoen ton meer dus.