zondag 2 oktober
16°C
0 km

Onduidelijkheid over toekomst kerk zorgt voor onenigheid in Horebeke

Bijna vijf jaar nadat de gemeente Horebeke de verantwoordelijkheid voor de kerk op zich nam, is er nog altijd onduidelijkheid over de renovatie en de herbestemming ervan. Groen Horebeke vraagt dat de gemeente in actie schiet.

De kerk van Sint-Kornelis-Horebeke dateert uit 1754. Het bevat een orgel van 1777, dat het oudste is uit de regio. Sinds 1983 zijn de kerk, de pastorie en het klooster beschermd dorpsgezicht. In 2017 werd besloten om het interieur te renoveren en een nieuwe bestemming te zoeken voor de kerk. Maar voorlopig is dat niet gebeurd, zegt Groen Horebeke. 

Renovatie in 2008
"De buitenkant van het gebouw werd in 2008 volledig gerenoveerd met inzet van heel wat mensen uit Horebeke die de kerk een warm hart toedragen", zegt Bart Van de Water, gemeenteraadslid voor GROEN. "In 2017 nam de gemeente Horebeke de verantwoordelijkheid voor kerk over met de afspraak om het interieur te renoveren en een gepaste herbestemming te voorzien. Het lijkt erop dat tot vandaag hiervan geen werk werd gemaakt."

"Wachten op Brussel"
De partij Groen wil dat er dringend werk wordt gemaakt van de renovatie en de herbestemming. Volgens schepen van Openbare Werken Hendrik Blommaert (Volksbelangen) is er een beleidsplan klaar om de kerk te restaureren, maar moet Horebeke noodgedwongen wachten op centen uit Brussel.