donderdag 18 april
11°C
89 km

Ontwijding van de kerk in Wortegem

Vanavond is het zo ver: de plechtige overhandiging van de sleutels van het kerkgebouw in Wortegem-Petegem aan het gemeentebestuur. De gemeente zal de kerk inrichten als polyvalente ruimte.

In de Onze-Lieve-Vrouw Geboorte- en Sint-Rochuskerk Wortegem werd vrijdag 3 juni voor de allerlaatste keer de eucharistieviering gevierd. Op 1 juli wordt het kerkgebouw onttrokken aan de eredienst, maar de sleutels gaan vandaag al naar het gemeentebestuur.

Kerk leegmaken
En dan start voor het kerkbestuur het grootste werk: de kerk ontruimen. “Alle religieuze voorwerpen en meubilair krijgen zo veel mogelijk een nieuwe bestemming in de andere kerken van de gemeente”, zegt Viviane Dommelaere, voorzitter van het kerkbestuur. Of verder daarbuiten. “Het zij-altaar ter ere van de H. Rochus krijgt een nieuwe plaats in de kapel langs de Oudenaardseweg bijvoorbeeld.”

Stille ruimte
Er was eerst nog sprake over een stille ruimte in het kerkgebouw. “Want het spreekt voor zich dat een paar beelden en voorwerpen met een grote christelijk symbolische waarde in Wortegem blijven.” Maar de gesprekken daarover lopen nog.

Doopsels, begrafenissen, huwelijken en eucharistievieringen zullen in de Sint-Martinuskerk van Petegem kunnen doorgaan.