dinsdag 19 maart
16°C
1 km

Onze Nieuwe Toekomst vzw blaast 25 kaarsjes uit

In Gent werd vandaag de 25ste verjaardag van Onze Nieuwe Toekomst gevierd. Da`s een organisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Al 25 jaar ijveren ze voor gelijke kansen en rechten in de maatschappij en proberen ze hun beperking eerder als een talent te zien. Er is in die 25 jaar al heel wat veranderd voor wie met een beperking leeft, maar er zijn ook nog heel wat werkpunten. Zo zouden jongeren met een beperking betere toegang moeten krijgen tot het hoger onderwijs om verder te kunnen studeren. 

Patrick Schelfhout richtte 25 jaar geleden de organisatie Onze Nieuwe Toekomst op. Uit noodzaak, omdat hij zelf ondervond dat mensen met een beperking maar al te vaak een vergeten groep in de maatschappij vormden. De organisatie had als taak om mensen met een beperking een stem te geven, hun stem te laten horen en gehoord te worden door de anderen. Vandaag bestaat de organisatie 25 jaar en kunnen mensen met een beperking over heel Vlaanderen er terecht voor informatie en activiteiten.

Didier Peleman, woordvoerder Onze Nieuwe Toekomst: "Wij zijn bezig met ontmoetingscafe`s, daarbij proberen we in dialoog te gaan, met mensen in gesprek te gaan. Daarin komen verschillende onderwerpen aan bod. Vriendschap en relaties. Armoede, omdat veel mensen met een beperking een laag inkomen hebben. De wachtlijsten voor een sociale woning zijn lang. Al deze onderwerpen worden ook gebruikt in scholen. We willen vooral taboes doorbreken, een stem te geven en erbij te laten horen. We willen ook luisteren naar andere mensen met een beperking en we willen de boodschap meegeven dat ze niet alleen staan". 

En alleen zijn ze zeker niet, want er was vandaag heel wat volk naar Gent gekomen om het 25-jarig bestaan van Onze Nieuwe Toekomst te vieren. En `t werd een ontroerende voormiddag met veel pakkende getuigenissen van mensen met een beperking. En daaruit bleek dat er nog heel wat werkpunten zijn om het leven voor deze doelgroep gemakkelijker te maken. Zo moet het zelfstandig wonen voor jongeren met een beperking toegankelijker worden en ook de stap naar het hoger onderwijs moet beter georganiseerd worden, vinden ze hier. Zodat ook jongeren met een beperking de kans krijgen om verder te studeren.