Oost-Vlaamse politie rolt Gentse phishingbende op

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft drie verdachten van phishing opgepakt. De verdachten zouden 50 mensen hebben opgelicht voor een bedrag van in totaal 75.000 euro.

De phishingbende stuurde sms'en en WhatsAppberichten uit naam van de FOD Financiën met daarin de vraag om een openstaande schuld te vereffenen of met de melding dat de ontvanger in aanmerking kwam voor een coronapremie. In november vorig jaar werd de Regionale Computer Crime Unit van de FGP Oost-Vlaanderen op de zaak gezet.

2 mannen uit Gent
Na het uitpluizen van valse identiteiten en fictieve adressen kwamen de onderzoekers uit op een man van 21 jaar uit Gent. De man zat al in voorlopige hechtenis na een steekpartij. Terwijl de man vast zat, werden nog altijd berichten verstuurd. Zo kwamen de onderzoekers nog twee andere verdachten op het spoor: een 20-jarige Ghanees uit Gent en later ook een 21-jarige Nederlander. 

"Geef nooit bankgegevens door via telefoon of mail"
Tot nu toe konden de speurders al 50 slachtoffers traceren. In totaal maakte de bende al minstens 75.000 euro buit. Mogelijk wordt dat bedrag nog groter, want het onderzoek loopt nog. De drie verdachten zijn opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter. Parket en politie vragen om zeer voorzichtig te zijn bij een link naar een betaalplatform en om nooit bankgegevens via telefoon of mail door te geven.