dinsdag 26 september
23°C
2 km

Oost-Vlaamse politiezones samen sterker tegen seksueel geweld

De Oost-Vlaamse politiezones en het parket Oost-Vlaanderen gaan de werking van de zorgcentra na Seksueel Geweld verder uitbreiden naar de volledige provincie. Daar hebben de verschillende partijen deze morgen de protocollen voor ondertekend. Dankzij het Zorgcentrum na Seksueel Geweld dienen meer slachtoffers klacht in.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bracht vanmorgen een bezoek aan het centrum. "In 2017 startte in het Zorgcentrum Na Seksueel Geweld in het Gentse UZ als een pilootproject. Hier kunnen slachtoffers van seksueel geweld terecht voor medische en psychische zorg, maar ook voor een eerste sporenonderzoek en begeleiding bij een politie-aangifte. En dat verlaagde voor heel wat slachtoffers de drempel om klacht in te dienen." zegt de minister. 

Gemiddeld is 72 % van de slachtoffers bereid om klacht in te dienen. Dat is te danken aan het medisch personeel, dat zich inzet voor de opvang van de slachtoffers, en de zedeninspecteurs die daartoe opgeleid zijn.

Slachtoffers dienen niet alleen sneller klacht in, ook het sporenonderzoek verloopt efficiënter. Daardoor kunnen er meer daders opgespoord en veroordeeld worden. Vanaf nu zorgt het Centrum niet alleen voor slachtoffers uit Gent zelf, maar uit heel Oost-Vlaanderen. De verschillende politiezones ondertekenden daarvoor vandaag een overeenkomst.

"Het werkte al heel goed in Gent, we gaan het nu uitrollen over de hele provicie Oost-Vlaanderen en ook in andere provincies starten we met gelijkaardige initiatieven omdat het precies zo'n groot verschil maakt voor de mensen die helaas slachtoffer zijn van seksueel geweld." zegt Annelies Verstraete van het parket Oost-Vlaanderen.