woensdag 21 februari
10°C
130 km

Op vier jaar tijd 10% meer bos en natuur in Oost-Vlaanderen

Goed nieuws voor de natuur in Oost-Vlaanderen. Op 4 jaar tijd is er maar liefst 10 procent provinciaal natuur- en bosgebied bijgekomen. De provincie heeft systematisch terreinen opgekocht, om er waardevol natuurgebeid van te maken. Het doel was om tegen het einde van deze legislatuur 100 hectare nieuw natuurgebied te creëren. Die doelstelling is dus nu vroegtijdig behaald. 

Vier jaar geleden was er in Oost-Vlaanderen 940 hectare provinciaal natuur- en bosgebied, nu is dat al 1042 hectare. 146 voetbalvelden nieuw provinciaal natuurgebied dus, en daarmee behaalt de provincie haar eigen doelstelling voor 2024 bijna twee jaar vroeger dan verwacht. Een groot deel van die nieuwe natuur ligt hier, op de grens van Gavere en Zwalm.

Riet Gillis (Groen), gedeputeerde voor Natuur: "Hier op een paar honderd meter vandaan is ons natuur- en milieu-educatief centrum, de Kaaihoeve. Hier in de buurt, dus in de buurt van de Kaaimeersen, het natuurgebied, hebben we 25 hectare kunnen aankopen. Dat gaat omgevormd worden tot drassige weilanden, maar ook gaat er bos geplant worden, waar we hier vandaag al een klein stukje van hebben aangeplant". 

De boompjes die vandaag geplant worden, groeien uit tot een waardevol bosgebied. Goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de mens. 

Riet Gillis (Groen), gedeputeerde voor Natuur: "We zijn natuurlijk heel trots dat we dat hebben kunnen verwezenlijken. De bedoeling is natuurlijk dat we verder gaan. Het is vooral belangrijk dat we die groen-blauwe dooradering van de provincie sterker maken. Dat we onze bossen klimaatrobuuster maken, onze natuurgebieden ook robuuster maken. In het kader van de klimaatverandering, maar ook willen we meer natuur creëren voor de Oost-Vlaming. We versterken daar ook de biodiversiteit in Oost-Vlaanderen mee".