zaterdag 20 april
10°C
18 km

Open Kerkendag in Oudenaarde

Het zijn dit weekend Open Kerkendagen. Op verschillende plaatsen in ons land kan je kerken gaan bezoeken, vaak met een rondleiding. Wij trokken naar Oudenaarde voor een bezoek aan de Sint-Walburgakerk. Met haar statige toren een marker in het landschap van de Vlaamse Ardennen. 

Walburga was de patrones van Oudenaarde, vandaar de naam van de kerk. De Sint-Walburgakerk is de hoofdkerk van Oudenaarde. Haar statige toren van 88 meter hoog is één van de eerste beelden die je van de stad ziet als je Oudenaarde nadert. De eerste bouwwerken aan de kerk dateren uit de eerste helft van de 12e eeuw.  Toen werd aan de vroegere Garenmarkt een vroeggotische kerk gebouwd. Daar blijft alleen het koor in Doornikse kalksteen van over, want in de 15e eeuw werd een nieuwe kerk gebouwd in Brabantse gotiek. 

Flink wat tegenslagen

In haar lange geschiedenis heeft de Sint-Walburgakerk al één en ander moeten meemaken. In 1566 was er de Beeldenstorm. Toen werd het volledige interieur van de kerk verwoest. In1804 brandde de torenspits af. die werd nooit heropgebouwd. Later volgden dan de Eerste Wereldoorlog. Daar kregen alle kerken van Oudenaarde het hard te verduren tijdens de Slag om de Schelde. De Sint-Walburgakerk had de meeste schade aan de toren en het koor. En in de Tweede Wereldoorlog werd de kerk opnieuw beschoten, dit keer met minder schade. 

Getuigenissen van het verleden van Oudenaarde

De stad Oudenaarde heeft een rijke geschiedenis in de wandtapijt en edelsmeedkunst, en dat kan je zien in de kerk. Eén van de kapelletjes in de kerk is gewijd aan de Heilige Barbara, de patrones van de tapijtwevers. Maar je kan er ook genieten van heelwat belangrijke kunstwerken, tapijten, beelden, houtsnijwerk en kandelaars. Een mooi voorbeeld daarvan is de preekstoel. 

Orgels en beiaard

Er zou in de Sint-Walburgakerk als sinds de 15e eeuw een orgel aanwezig zijn. Rond 1543 komt er een nieuw groot orgel dat in 1910 werd verkocht. In 1912 werd een nieuw orgel aangekocht bij de Brusselse orgelbouwer Cloetens. Dat orgel kreeg in 2013 een grondige restauratie. In 2019 kwam er nog een koororgel bij in de winterkapel. Daarnaast zou Oudenaarde de allereerste handbespeelde beiaard hebben. Die werd in 1510 geplaatst. In 1967 kwam de nieuwe beiaard, een instrument van 15.000 kg met 49 klokken.