donderdag 30 maart
15°C
29 km

Oprit E40 Brussel vanop N60 in Zwijnaarde gaat tijdelijk dicht

Vanaf maandag sluit in Zwijnaarde de oprit van de N60 naar de E40 richting Brussel. Tijdelijk, want het gaat om een proefproject. Wegen en Verkeer hoopt daarmee op veiliger verkeer, zowel op de snelweg als op de N60.

Vroeger maakte de oprit E40 Brussel aan de N60 in Zwijnaarde deel uit van een veel groter op- en afrittencomplex. De andere op- en afritten, bijvoorbeeld naar Oostende, zijn al langer gesloten. En nu alle missing links in de buurt zijn opgelost, kan ook deze oprit naar de E40 richting Brussel dicht. Dat is gebeurt maandag 8 augustus.

Via R4
Je geraakt natuurlijk wel nog altijd op de E40. "Bestuurders zullen moeten rijden via de R4 richting Merelbeke en dan richting Brussel te rijden," duidt Wegen en Verkeer-woordvoerder Jef Schoenmaekers. "Voor wie de E17 op moet, kan dat doen via de N60 en dan in De Pinte de E17 oprijden."

Veiligheid verbeteren
Veiligheid is de voornaamste reden om de oprit hier te sluiten. Bij regel moet er minstens 8 kilometer tussen ieder op- en afrittencomplex zitten. Te veel op- en afritten bij elkaar, zorgt voor veel manoeuvres en dus extra kans op ongevallen. En laat dat nu net het probleem zijn in Gent.

"In Gent zijn er veel op- en afrittencomplexen na elkaar. Het complex in Merelbeke, in Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem en Drongen en dan nog ook de oprit aan de N60 in Zwijnaarde. Door deze oprit weg te halen, verminderen we de conflictpunten. Zo verbeteren we de veiligheid en doorstroming op de E40," vertelt Schoenmaekers.

De sluiting betekent niet alleen een veiligere situatie op de snelweg, maar ook voor fietsers op de N60 is dat een conflictsituatie minder. Wie vanop de N60 afslaat naar de E40, kruist het fietspad. "Hier is wel wat fietsend verkeer, met de scholen en campussen. Het zou moeten verbeteren voor hen."

Tijdelijk
Het gaat om een proefproject. Het afsluiten van de oprit is een voorlopige en tijdelijke ingreep. "We willen zien wat het effect is op het wegennet en de verkeersbewegingen in de buurt," zegt Schoenmaekers. Wegen en Verkeer gaat de sluiting van de oprit een aantal maanden monitoren en zal eventueel bijsturen waar nodig. "Als dat goed meevalt, wordt dat een definitieve afsluiting.