zaterdag 25 maart
11°C
6 km

Oudenaarde haalt Chinese bewakingscamera's weg

Oudenaarde heeft al haar Chinese veiligheidscamera`s vervangen door Europese modellen. `t Gaat om 5 camera`s die het openbaar domein in Oudenaarde in de gaten houden. De toestellen waren van Chinese makelij, maar Oudenaarde vertrouwde het zaakje niet langer, en deed de camera`s weg om eventuele cyberspionage door China tegen te gaan. De vijf camera`s zijn intussen vervangen door Europese modellen, en die zouden een pak veiliger moeten zijn.

De Markt in Oudenaarde. Deze plek wordt 24u op 24, en zeven dagen op 7 in de gaten gehouden door een veiligheidscamera. En ook op de nesten van de slechtvalken op de toren van de Sint-Walburgakerk staat er permanent een camera gericht. En zo zijn er nog wel een aantal openbare plaatsen in Oudenaarde die permanent door een veiligheidscamera worden bewaakt. Maar een aantal van die camera`s is van Chinese makelij, zo blijkt. Gemaakt door fabrikanten die op de zwarte lijst staan en die recent nog in verband werden gebracht met cyberspionage door China. En ook in Oudenaarde maken ze zich daar zorgen over.

Murat Yurtay (Open Vld) , gemeenteraadslid Oudenaarde: "Het gaat hem vooral niet over camera`s die vervaardigd zijn in China maar wel het ethische aspect van waar deze camera`s komen en welk fabrikant die komen uit China, Dat zijn grote bedrijven die nauw samenwerken met het Chinese regime onder andere fabrikanten die zelfs actief camerabehandelingen en raciale profielherkenningen hebben die zelfs toegepast worden bij de onderdrukking van de Oeigoerse  gemeenschap in China en daarom heb ik het aangekaart in de gemeenteraad.

Het Oudenaardse stadsbestuur gaf gehoor aan de oproep van gemeenteraadslid Murat Yurtay en liet een inventaris opmaken van alle veiligheidscamera`s die op het openbare domein in Oudenaarde worden gebruikt. In totaal waren er 5 camera`s die van dubieuze Chinese makelij waren. Oudenaarde zegde de huurcontracten vorige maand op en liet de camera`s intussen vervangen door meer betrouwbare, Europese modellen.