zaterdag 15 mei
13°C
0 km

Oudenaarde laat Jotie T'Hooft niet los

De stad Oudenaarde laat de overleden dichter Jotie  T'Hooft niet los. Dat heeft schepen van Cultuur Stefaan Vercamer (CD&V) bevestigd.  Aan het graf van T'Hooft was de voorbije dagen een bordje geplaatst dat de concessie vervalt. 

Een toerist merkte het bordje op en plaatste een post op Facebook. De man kon het niet hebben dat Oudenaarde het bordje geplaatst had en er dus aan dacht om het graf te verwijderen als niemand de concessie zou verlengen. Een gebrek aan respect aan de Oudenaardse dichter klonk het. 

Normale gang van zaken

Maar zover zal het nooit niet komen zegt schepen Vercamer, integendeel. Het bordje staat er omdat het er moet staan. Dit is de standaard procedure. De concessie is nu nog in handen van een andere eigenaar, maar vanaf 2022 neemt de stad Oudenaarde die concessie over voor de komende 50 jaar. Dat is zo afgesproken in 2018, toen het graf van de dichter op de lijst van funerair erfgoed kwam. 

Opknapwerken 

De stad Oudenaarde zal het monument, een groot kruis, ook beschermen met enkele opknapwerken. Het is ook de bedoeling dat er aan het graf een infobord komt met uitleg over de dichter en zijn werk. Op het graf zelf zullen altijd wilde bloemen staan en misschien komt er zelfs een gedicht op de muur.