woensdag 20 januari
10°C
0 km

In Oudenaarde willen ze liever geen regio vormen met Aalst

De Vlaamse regering wil de kaart van Vlaanderen hertekenen in 13 nieuwe regio's. Daarbij zouden ondermeer Aalst en Oudenaarde één nieuwe regio vormen: Zuid-Oost-Vlaanderen, maar dat ziet de Oudenaardse N-VA-fractie niet zitten. De nieuwe voorgestelde regio is té groot en sommige steden en gemeenten verschillen té veel van elkaar.

Afvalophaling, politie, brandweer. Het zijn maar enkele voorbeelden van diensten die verschillende gemeentes en steden samen organiseren. Om die bovenlokale samenwerkingen efficiënter te maken, wil de Vlaamse regering Vlaanderen herverdelen in 13 verschillende regio's. In het voorstel wordt onze provincie opgedeeld in 4 regio's: Gent, Waasland, Dendermonde en Zuid-Oost-Vlaanderen. 

N-VA Oudenaarde niet gewonnen voor idee
De Oudenaardse N-VA-fractie ziet die nieuwe regio niet zitten, het pleit voor een kleinere regio Vlaamse Ardennen. "Omdat volgens ons de problematiek in regio Aalst anders is dan in de Vlaamse Ardennen, In Aalst wordt men geconfronteerd met de grootstad Brussel. Veiligheidsproblematiek, mobiliteit, sociologisch zijn toch andere zaken die zich in de Vlaamse Ardennen, voordoen, bij ons ligt de focus veel meer op landbouw, recreatie, toerisme." 

Liever regio Vlaamse Ardennen
Ook de burgemeester van Oudenaarde, Marnic Demeulemeester, zou liever een regio Vlaamse Ardennen zien. "Het is zo dat de samenwerkingsverbanden, zoals die nu bestaan, dat die zich situeren binnen de regio Vlaamse Ardennen, de meeste althans, er zijn ook een aantal andere. Dus daar moeten we bekijken wat die betere afbakening zou zijn." In Aalst wordt er voorlopig nog geen standpunt ingenomen over de nieuwe voorgestelde regio.