woensdag 7 juni
25°C
51 km

Personeel WZC De Linde voert actie: "Bescherm de publieke zorg"

Personeelsleden van woonzorgcentrum De Linde in Ronse hebben vandaag actie gevoerd tegen de invoering van privatiseringsdecreet. Daar wordt begin oktober voor gestemd in het Vlaams Parlement. Dat decreet zou ervoor zorgen dat meer zorginstellingen zoals een kinderopvang of een woonzorgcentrum in privéhanden komen. 

"We worden als citroenen uitgeperst", dat zeggen de personeelsleden van woonzorgcentrum De Linde in Ronse. Binnenkort komt het woonzorgcentrum wellicht in private handen. Ze hebben er zich lang tegen verzet, maar het staat nu toch te gebeuren. En dat zal gevolgen hebben voor het personeel en de bewoners.

"Zorg zal niet meer betaalbaar zijn"
"Het is een absolute kerntaak voor een maatschappij om goed en lang zorg te dragen voor de ouderen", zegt Kriestof Vynckier van het ACOD. "En ook zo betaalbaar mogelijk. Ik vrees dat als die openbare poot zal weg zijn, dat 'de privé' eigenlijk vrij spel zal hebben om de prijzen te bepalen en dat dit voor de mensen niet meer te betalen zal zijn."

Hogere werkdruk
De personeelsleden voeren niet alleen actie voor zichzelf, maar ook voor de publieke zorg in heel Vlaanderen. Op 6 oktober wordt er in het Vlaams Parlement gestemd voor de invoering van het privatiseringsdecreet. En dat zou een slechte zaak zijn voor de hele zorgsector, zeggen de vakbonden. Ze vrezen dat er met minder personeel gewerkt zal worden en dat daardoor de werkdruk nog meer zal stijgen.