dinsdag 16 april
9°C
4 km

PFAS-problematiek in Ronse is groter dan gedacht

De PFAS-problematiek in Ronse is groter dan gedacht. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Openbare Vlaamse Afvallenstoffenmaatschappij OVAM. In de omgeving van het Bruulpark en Cultuur Centrum De Ververij, zijn verhoogde waarden van de vervuilende stof gemeten. De stad gaat daar nu waarschuwingsborden plaatsen en doet ook een oproep aan de Vlaamse overheid om actie te ondernemen. Milieuorganisaties Climaxi en Omer Wattez willen dat er een bloedonderzoek komt voor de inwoners, en dat er dringend werk wordt gemaakt van een grondige sanering.

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM maakte vorige week haar rapport bekend rond de PFAS-vervuiling in Ronse. Op een aantal plaatsen zijn verhoogde waarden gemeten. Het meest vervuilde stukje grond ligt tussen het Bruulpark en Cultuureel Centrum De Ververij. Op deze plaats stond tot voor kort een tankstation.

Patrice Dutranoit (CD&V) - schepen van Milieu Ronse: "Dat klopt, dus hier aan de kop van CC De Ververij hebben we een zeer hoge concentratie gevonden van die gebromeerde brandvertragers. We zullen nu kijken welke maatregelen we hiermet de stad zullen treffen. Gaan we die parkeerzone waar de auto's nu staan, gaan we die verbieden of opheffen? Gaan we daar plaatselijk gaan verharden. Dat zijn maatregelen die we nu nog moeten bekijken samen met de taskforce die we opgericht hebben voor die PFAS-vervuiling en de dienst Mobiliteit".

De verhoogde waarden zijn gemeten in de buurt van de Molenbeek. Op die plaatsen zal de stad waarschuwingsborden plaatsen. Wie in aanraking komt met de vervuilde grond kan best zijn handen goed wassen en schoenen afvegen. De stad Ronse wil van minister Demir en het provinciebestuur graag ook weten welke acties ze nu verder moeten ondernemen, want op dit moment kunnen we als lokale overheid niet meer doen, zegt de schepen. Maar daar zijn milieuorganisaties Climaxi en Omer Wattez niet mee akkoord. Zij willen acties tegen de vervuilers en vragen een bloedonderzoek bij de bewoners. 

Nadia Van Dessel - Milieufront Omer Wattez: "Wij eisen dat er verdere maatregelen komen voor de vervuilers, zijnde de textielbedrijven in Ronse. Zij moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Ik denk dat er ook nog bijkomend onderzoek kan gebeuren. Waarvoor we ook pleiten is dat de inwoners de kans krijgen om een bloedonderzoek te doen naar de PFAS-waarden en dat de stad Ronse dat zou betalen. Het is duidelijk. Het is duidelijk dat de gezondheid van de inwoners van Ronse op het spel staat".