maandag 16 mei
27°C
36 km

PFAS-vervuiling in Gentbrugge en Wondelgem

De bewoners van een goeie 2000 woningen in Gentbrugge en Wondelgem mogen voorlopig geen grondwater meer gebruiken om te koken of om hun moestuin te besproeien. Op 3 locaties in Gent is PFAS-vervuiling vastgesteld. Dat betekent dat er mogelijk schadelijke chemische stoffen in de grond zitten.

Op 3 locaties in Gent is PFAS-vervuiling vastgesteld: wijkpark De Porre in Gentbrugge, de brandweerpost Heinakker in Wondelgem en de brandweerschool in Mendonk. Daar moeten de bewoners enkele voorzorgsmaatregelen nemen, want PFAS, een verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen, kunnen bij langdurige blootstelling schadelijk zijn, voor het milieu, maar ook voor de mens.

Geen grondwater gebruiken
De bewoners die in een risicozone wonen, worden via een brief op de hoogte gebracht. Tot er meer duidelijkheid is over de vervuiling, moeten ze enkele voorzorgsmaatregelen nemen. "De allerbelangrijkste is geen grondwater gebruiken voor consumptie. Niet om te koken, niet om te drinken, niet om de moestuin te besproeien. Dat absoluut niet", zegt Gents schepen van Milieu Tine Heyse (Groen).