vrijdag 19 april
11°C
22 km

Pfizervaccin zorgt voor pak meer antilichamen in neus dan AstraZeneca

Onderzoekers van het UZ Gent hebben belangrijke informatie ontdekt over het Pfizervaccin. Wie gevaccineerd is met Pfizer ontwikkelt duidelijk meer antilichamen in de neus. Dat is een erg belangrijke plek want een besmetting met het covid 19-virus begint doorgaans via de neus. 

Onderzoekers van het UZGent en het VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, bestudeerden de aanmaak van antilichamen in de neus bij het Pfizervaccin en het vaccin van AstraZeneca. En daaruit kwam een zeer verrassend resultaat. Wie het vaccin van Pfizer krijgt toegediend, produceert beduidend meer antilichamen in de neus, dan diegene die met het vaccin van AstraZeneca werden gevaccineerd.

Antistoffen bij 23 van de 24 proefpersonen
Dat de onderzoekers antilichamen in de neus konden bepalen, was voor hen in de eerste plaats al verrassend. Maar dat er zo'n groot verschil is tussen beide vaccins, hadden ze bij het UZ Gent niet verwacht. "Bij het Pfizervaccin hadden 23 op 24 mensen duidelijk antistoffen aanwezig", zegt Linos Vandekerckhove, infectioloog van het UZ Gent, "terwijl bij mensen die met het AstraZenecavaccin werden geprikt dat beduidend minder was, maar 13 van de 24." 

Belangrijke barrière
Virussen zoals het coronavirus dringen ons lichaam binnen via de bovenste luchtwegen, dus ondermeer via de neus. Dat het Pfizervaccin net hier zoveel antilichamen gaat aanmaken, is dan ook erg belangrijk over de doeltreffendheid van het vaccin. De antilichamen in de neus kunnen een eerste belangrijke barrière vormen tegen een infectie en de verspreiding van het virus.

Geen onderzoek bij Moderna en Johnson & Johnson
De onderzoekers zullen nu verder bekijken of de antilichamen die het Pfizervaccin opwekt ook op langere termijn aanwezig blijven in de neus, bijvoorbeeld na 6 maanden. Als dat het geval is, dan kan er nagedacht worden om in de toekomst lokale vaccinaties toe te brengen. Dus niet meer via een prik in de arm. Het onderzoek vanhet UZ Gent beperkte zich tot het Pfizervaccin en het vaccin van AstraZeneca. De effecten bij de vaccins van Johnson en Johnson en Moderna werden niet onderzocht.