zaterdag 2 december
1°C
0 km

Piet wordt 60 en viert dat in Sint-Martens Latem

Piet Huysentruyt wordt 60 en dat viert hij de komende dagen met een exclusieve tentoonstelling van zijn schilderwerken in The Boutique Gallery in Sint-Martens-Latem en de voorstelling van zijn nieuwe dubbelboek GEPEPERD & ONGEZOUTEN. 

Piet Huysentruyt houdt zich niet alleen bezig met kookkunst. Hij heeft al dertig jaar een passie voor schilderen. Met zijn tentoonstelling in Sint-Martens-Latem viert hij zijn zestigste verjaardag. De expo is ingedeeld volgens de levensfases van de kok. De stap van schilderen naar koken is groot, zou je denken. Maar er zijn wel degelijk  gelijkenissen in de creatieve processen daarachter.  

Piet Huysentruyt: "Soms heb je binnen de seconde "dat ga ik doen als gerecht" en soms duurt dat twee-drie maand, en je zoekt en nog eens opnieuw mengen. Met schilderij en is het juist hetzelfde. Ik heb er hier hangen waar er twee per dag van geschilderd zijn. En dan heb ik er hangen van "ma zeg, op den dezen op ik... Ik had en idee maar het is er maar na drie maanden uitgekomen."

Verschillende fasen in het leven van de chef

Net zoals iedereen kende Piet hoogtes en laagtes. Die zie je ook in zijn werken. Maar om meer van die periodes en emoties te weten te komen moet je zijn biografieen lezen, daarvan geeft hij al een voorproefje via de fototentoonstelling die in dezelfde ruimte te bezoeken is.

Piet Huysentruyt: 'De fototentoonstelling hiernaast is eigenlijk een weergave van mijn boek. Je hebt de biografie als leesboek, mijn leven dus. En dan heb je de biografie in gerechten. De gerechten, er staan erin die al duizend keer gepubliceerd zijn, maar voor mij waren dat de gerechten die eigenlijk mijn carriere gemaakt, en gekraakt ook, hebben. Ik zie hier nu de kreeft hangen met bloedworst en varkenspoten en rodekool. Ik heb ze ook geschilderd. Ik vond dat dat mooi samen ging en de fotoreportage is eigenlijk een wandeling door dat boek die ook mijn leven is."

Je kan de kunstwerken en de fototentoonstelling nog tot 13 november vrij gaan bewonderen tijdens de openingsuren van The Boutique Gallery. De twee biografieen zijn via uitgeverij Lannoo verkrijgbaar. ....