zaterdag 15 juni
18°C
12 km

Plannen detentiehuis Zelzate zijn definitief, de gemeente protesteert.

Wat gisteren nog niet volledig kon bevestigd worden, kan vandaag wel met zekerheid gezegd worden. Hotel-restaurant Den hof in Zelzate is verkocht aan de Regie der Gebouwen, met de bedoeling om er een detentiehuis voor 60 gedetineerden in te richten. Een detentiehuis is een gesloten instelling waar gedetineerden begeleid worden, om zo de overvolle gevangenissen te ontlasten. Maar in Zelzate zien ze de komst van het detentiehuis niet zitten. Volgens de burgemeester is er geen draagvlak bij de bevolking.

De komst van een detentiehuis in Zelzate houdt de kanaalgemeente al een paar dagen in de ban. De Federale Overheidsdienst Justitie wil in het voormalig hotel en restaurant Den Hof in de Stationsstraat in Zelzate een detentiehuis inrichten voor 60 gedetineerden. Een detentiehuis is een soort kleine gevangenis waar gedetineerden een persoonlijke begeleiding krijgen met het oog om hun terugkeer naar de maatschappij zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar in Zelzate zijn ze zo`n detentiehuis liever kwijt dan rijk.

Brent Meuleman (Vooruit), burgemeester Zelzate: "Zelzate is een gemeente die al decennialang  haar verantwoordelijkheid neemt op maatschappelijk vlak, kijk naar het aantal windmolens in Zelzate, dat zijn er 6 keer meer dan in gelijk andere gemeente, kijk naar het drukke verkeer dat onze gemeente moet slikken door afspraken die bovenaf geregeld zijn, kijk naar het aantal sociale woningen op ons grondgebied en bovendien op ons grondgebied hebben wij al een psychiatrisch forensisch ziekenhuis wat toch ook een zekere impact heeft, bijvoorbeeld als je kijkt naar lokaal beleid inzake noodplanning of politie dan moeten wij lokale middelen ter beschikking stellen omdat wij zoiets op ons grondgebied hebben". 

Het lijkt alsof het moeilijk is tegen te houden, maar Meuleman blijft strijdvaardig. Hij werkt aan een decreet dat ervoor moet zorgen plaatsen met een publieke functie, zoals dit hotel en restaurant, moeten behouden blijven.