donderdag 28 september
19°C
0 km

Politiezone tekent protocol voor mensen met dementie die dwalen

In de politiezone Brakel, Horebeke, Maarkedal en Zwalm hebben alle zorginstellingen een protocol ondertekend dat het mogelijk maakt om ouderen gemakkelijker terug te vinden als ze op de dool geraken. Elke zorginstelling zal fiches opmaken met informatie over elke bewoner. Als er dan iemand vermist raakt, zoals een persoon met dementie, dan heeft de politie meteen een aantal aanknopingspunten. Daardoor kunnen mensen sneller gevonden worden.

Het gebeurt af en toe dat een ouder persoon met bijvoorbeeld dementie vermist raakt. Het is dan niet gemakkelijk om die persoon terug te vinden. Om daar wat aan te doen hebben de acht zorginstellingen in Brakel, Maarkedal, Horebeke en Zwalm deze namiddag een protocol ondertekend. Dat houdt in dat elke zorginstelling een fiche gaat opmaken met informatie over hun meest kwetsbare bewoners.

Delphine Schelpe - korpschef: "En daar gaan heel wat persoonsgegevens instaan en ook een recente foto van de personen die daar verblijven, maar ook plaatsen die voor die mensen emotioneel belangrijk zijn. Als politiediensten hebben we ervaren dat mensen die verdwijnen uit een zorginstelling zich ofwel in de nabije omgeving van die zorginstelling bevinden ofwel teruggaan naar een plaats die voor hen emotioneel belangrijk is. Dus dan is het voor ons als politiedienst ook belangrijk om die plaatsen te kennen".

Nuttige informatie 
Als er iemand vermist raakt, dan zal de zorginstelling in eerste instantie een zoeking doen in hun gebouw. Als de persoon niet wordt gevonden, komt de politie ter plaatse en krijgen ze de fiche van de vermiste persoon in handen en weten ze meteen op welke locaties ze kunnen zoeken. En dat kan van cruciaal belang zijn, zeker als het gaat om personen met dementie.