vrijdag 1 december
0°C
56 km

Primeur voor Eeklo: bomen verplanten voor de aanleg van wegenis

In Eeklo is vandaag de verhuis van negentien eikenbomen begonnen. De bomen moeten plaats maken voor de nieuwe ring met een rotonde en veilige fietspaden. Maar de eiken zullen niet verloren gaan. Ze krijgen op een andere plaats in Eeklo een tweede leven. Het verplanten van de bomen is een experiment. Als het slaagt, zal het ook op andere plaatsen zal toegepast worden. 

Negentien van de vijvendertig eikenbomen ter hoogte van de Industrielaan in Eeklo worden verplaatst. Dat is nodig om de eerste fase in de aanleg van de ring te kunnen starten. In die fase komen er bredere fietspaden en een rotonde. Omdat het voor de bomen een grote ingreep is, zijn ze zorgvuldig uitgekozen.

Jef Schoenmaekers, woordvoerder Agentschap Wegen en Verkeer: "Wel daar komt wel wat bij kijken. We hebben eerst een onderzoek gedaan naar welke bomen geschikt zijn om verplaatst te worden want niet iedere boom is geschikt om te verplaatsen. Die moeten stevig, gezond genoeg zijn, die moeten voldoende wortelkluit hebben, ze moeten ook de locatie, waar ze staan moet geschikt zijn. Als er bijvoorbeeld nutsleidingen in de buurt zijn kunnen we die bomen niet uitgraven. En oop basis daarvan hebben we negentien bomen geselecteerd en die gaan we nu met speciale machines scheppen we die eigenlijk uit de grond en plaatsen we die in vooraf gegraven kuilen op een nieuwe locatie hier eveneens langs de weg".

Er komt dus geen algemene bomenkap wat voor de werken in de Leopoldlaan wel het geval was. De eikenbomen hebben een leeftijd van vijftien tot twinitg jaar waardoor ze ecologisch belangrijk zijn. Door het belang kwam er de keuze om de bomen te sparen en geen nieuwe, jonge bomen te plaatsen. De gezondheid van de bomen zal goed worden opgevolgd.